SEBERANG JAYA : Bahulu adalah kueh tradisional orang
melayu. Zaman dulu-dulu kita hanya dapat makan bahulu ini ketika hari raya dan
di rumah-rumah kenduri. Namun
perkembangan moden hari ini kita dapat makan bahulu hari-hari malah kini kueh
tradisional ini melalui inovasi daripada pengusaha kueh tradisional dengan
memperkenalkan bahulu pelbagai jenis bahulu.
Katanya, Bahulu coklat rice
merupaka ‘killer’ produknya kerana sambutan yang diterima daripada pelanggan
amat baik. Para pelanggannya datang
daripada pelbagai tempat seperti Sungai Petani, Parit Buntar, sebelah Pulau,
Kulim dan masyarakat sekitar Seberang Jaya dan Bukit Mertajam.
“ Alhamdulillah pelanggan saya
lazimnya akan datang semula. Saya dapat kenal pasti apabila mereka membawa
bekas lama dan membeli yang baru saya akan kurangkan RM2.00. Disamping
menjalankan perniagaan di AEON Big dan Cherok Tok Kun untuk pelanggan ‘walk in’
saya juga menerima tempahan untuk majlis-majlis kenduri dan keramaian, Hari
Raya malah Tahun baru Cina. Saya mendapat banyak tempahan”
“Pada mulanya saya menjalankan
perniagaan di rumah setelah yakin dengan
dengan produk ini saya tubuhkan sayarikat Aja Ali Enterprise dan membuka perniagaan di
AEON Big, Seberang Jaya. Alhamdulillah sambutannya amat mengalakan dan di AEON Big sendiri saya ada dua ‘outlet’ satu
berhadapan dengan Pejabat Pos dan lagi
satu di dalam AEON Big itu sendiri. (Kini berpindah di MEDAN SELERA CILI PADI (TINGKAT ATAS BERHAMPIRAN KFC). ”
“Kini saya dah buka cawangan di
Cherok Tok Kun dan merancang untuk terus berkembang membuka lebih banyak cawangan
dan kalau ada rezeki di seluruh negara. Ini impian besar saya “ katanya ketika
di temui oleh UTARA BIZ.
Siti Hajar menubuhkan syarikat
Aja Ali Enterprise pada 31 disember 2012
untuk menjalankan perniagaan ini di AEON Big. Di samping menjual bahulu panas
di premis perniagaannya juga ada menjual
Kuih tradisional , Kerepek dan rempeyek, pop corn, gula kapas dan
pelbagai lagi.
“Saya menjaga kualiti bahan yang
digunakan malah telor ayam yang digunakan saya akan membasuh terlebih dahulu.
Perniagaan ini amat laris di hujung minggu Jumaat, Sabtu dan Ahad dan pukul
rata saya dapat menjual sehari sekitar 1000 biji bahulu tidak termasuk
produk-produk lain.”
“Sesiapa yang berkunjung ke AEON
Big Seberang Jaya silalah datang ke premis perniagaan saya yang terletak di hadapan
Pejabat Pos di AEON Big untuk merasa sentuhan saya. Bagi masyarakat sekitar Cherok Tok Kun
boleh datang sendiri ke cawangan saya di
situ. Sesiapa yang ingin menjadi agen pemasaran boleh hubungi saya. Keterangan
lanjut mengenai produk boleh lawati : http://ajaalienterprise.simplesite.com/
atau menghubungi saya di talian 019 444
4632, 013 444 4343 dan 013 444 7979” katanya
mengakhiri pertemuan. UTARA BIZ.
# NOTA : AJA ALI BAHULU PANAS DULUNYA DI DEPAN PEJABAT POS, AEON BIG SEBERANG JAYA TELAH BERPINDAH KE MEDAN SELERA CILI PADI (TINGKAT ATAS BERHAMPIRAN KFC)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan